Belastingaangifte 2017 – veel gemaakte fouten? – vraag het aan mijnonlinebelastingadviseur

Dankzij de vooraf ingevulde aangifte door de Belastingdienst is het eenvoudiger geworden om aangifte inkomstenbelasting te doen.

Er kan veel misgaan, waardoor je het risico loopt een naheffing te krijgen of belastingvoordeel misloopt.

Premie en eigen risico opgevoerd

Belastingbetalers denken dat ze veel zorgkosten kunnen aftrekken, maar de regels zijn de afgelopen jaren aangescherpt. Voor de meesten mensen loont het niet om de bonnetjes te bewaren.

Alleen medische kosten die je niet krijgt vergoed zijn aftrekbaar. Ga je naar de tandarts en betaalt je verzekeraar de rekening, dan mag je deze kosten niet in aftrek brengen. Ook de kosten die onder het eigen risico vallen mag je niet opvoeren, evenals de premies voor je zorgverzekering en de wettelijke bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor (CAK).

Het bonnetje van de drogist

Alleen medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven en niet zijn vergoed, gelden als aftrekpost. Kosten voor de hooikoorts tabletten of neusdruppels die je bij de drogist hebt aangeschaft zijn niet aftrekbaar.

Rekening van de opticien

De aankoop van een bril, contactlenzen en lenzenvloeistof zijn niet aftrekbaar. Ook de rekening van een ooglaserbehandeling mag je niet opvoeren.

Reken je niet rijk met zorgkosten. Er geldt een drempel en deze is vrij hoog.

Geld in de collectebus

Giften aan goede doelen vormen een dankbare aftrekpost. Maar je moet ze wel kunnen verantwoorden.

De euro die je in een collectebus doet mag je niet aftrekken. Ook is de aftrek beperkt tot goede doelen met een Anbi-status. Op de lijst van de Belastingdienst kun je zien welke doelen hieronder vallen.

Belastingschuld afgetrokken van vermogen

Over je vermogen - spaargeld, beleggingen en een vakantiehuisje - moet je belasting betalen in box 3, althans als de totale waarde hiervan hoger is dan € 25.000. Eventuele schulden mag je hierop in mindering brengen, als deze uitkomen boven een drempel van € 3.000.

Belastingschulden vallen hier meestal niet onder, evenals ondernemersschulden en lopende termijnen van schulden met een looptijd korter dan één jaar.

Huis gekocht: te rijk gerekend

De hypotheekrente is een aftrekpost waar huizenbezitters graag gebruik van maken. Echter het geld dat vrijkomt bij de verhoogde hypotheek moet wel in je eigen huis worden gestoken. Verhoog je de hypotheek voor een aanvulling op je pensioen of de aankoop van een caravan, dan is de rente hierover niet aftrekbaar.

Wie een nieuw huis koopt of zijn hypotheek oversluit, heeft meer aftrekposten. Alle kosten die je hebt gemaakt om je hypotheek te krijgen, mag je in mindering brengen op je inkomen. Hieronder vallen taxatiekosten, notariskosten voor de hypotheekakte, afsluitprovisie, boeterente, kosten van nieuwbouw- of verbouwingsdepot en de kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie.

De overige kosten zijn niet aftrekbaar. De courtage aan de makelaar, overdrachtsbelasting, premies voor een kapitaalverzekering eigen woning en notariskosten voor de koopakte mag je dus niet opvoeren. De kosten voor een verbouwing, zoals de aanleg van een nieuwe badkamer, mag je niet aftrekken. Maar sluit je voor die verbouwing een lening af, dan is de rente wel aftrekbaar.

Verkeerde datum

Elke huizenbezitter moet voor de woning een bedrag bij zijn inkomen tellen: het eigenwoningforfait. Voor de meeste woningen was dit afgelopen jaar 0,75% van de woz-waarde.

De datum die je doorgeeft is belangrijk. Voor de berekening van dit forfait kijkt de belastingdienst niet naar de verhuisdag, maar naar de datum waarop je bij de gemeente bent ingeschreven op het adres.

Verkeerde woz-waarde

Hoewel de woz-waarde meestal al vooraf is ingevuld, is het wel belangrijk om te checken of het bedrag klopt. Voor de aangifte over 2017 moet je niet de beschikking met waardepeildatum 1 januari 2017 gebruiken, maar die met peildatum 1 januari 2016.

Verkeerde peildatum

Bij de aangifte voor de vermogensbelasting moet je altijd de waarde aan het begin van het kalenderjaar opgeven. Bij je aangifte over 2017 moet je dus kijken naar je vermogen op 1 januari 2017. Niet de waarde van 31 december van dat jaar.

Verkeerde studiekosten opgevoerd

Volg je een opleiding creatief schrijven omdat je in je vrije tijd graag blogs schrijft, dan mag je de studiekosten niet in mindering brengen op je inkomen. Je die kosten zijn aftrekbaar voor een opleiding voor een toekomstig beroep.

Er gelden nog meer beperkingen. Zo mag je alleen de kosten van jou en je fiscale partner aftrekken, niet die van je kinderen. Niet alle kosten zijn aftrekbaar. De kosten voor een laptop, printer, een internetabonnement en de inrichting van je studeerkamer mag je niet in mindering brengen op je inkomen. Reiskosten en rente over een studieschuld zijn niet aftrekbaar. En er geldt een drempelbedrag.

Veel succes met het invullen van de belastingaangifte. Kun je wel wat hulp gebruiken, maak nu een afspraak en doe de aangifte samen met een van onze consulenten. Het is niet duur en het gaat echt gemakkelijker dan je denkt. Kijk op mijnonlinebelastingadviseur.nl voor meer informatie.

‘Wat is er prettiger dan zeker te weten dat de belastingaangifte goed is gedaan!’
> meer artikelen <