Belastingaangifte 2017 – recht op ouderenkorting? – vraag het aan mijnonlinebelastingadviseur

Stel je bent nog niet gepensioneerd en je verdient met werken meer dan € 30.000. Je vrouw werkt niet, maar krijgt halverwege dit jaar AOW. Is er dan recht op de ouderenkorting?

‘De ouderenkorting bedraagt dit jaar 1418 euro en geldt voor belastingplichtigen die de AOW leeftijd hebben bereikt

Ouderenkorting of heffingskorting is niet een bedrag dat je uitbetaald krijgt, korting. Het bedrag wordt in mindering wordt gebracht op de te betalen inkomstenbelasting en premie volksverzekering.

Wat zijn de voorwaarden? Het (verzamel)inkomen in het jaar 2018 is niet hoger dan € 36.346. Iemand met AOW (ook op jaarbasis) blijft daar ruim onder. Diegene heeft recht op de heffingskorting.

Het inkomen van de partner telt niet mee. Anders kom je wel boven de grens uit. De ouderenkorting is individueel. Het kan dus goed zijn dat je de ouderenkorting na de pensioengerechtigde leeftijd krijgt.

Ouderen met een verzamelinkomen van rond die € 36.346 doen er goed aan te zoeken naar mogelijkheden om het inkomen eronder te krijgen, met een extra aftrekpost lukt dat soms, want voor de degenen die boven deze inkomensgrens uitkomen, bedraagt de ouderenkorting slechts € 79.

Het kabinet wil af van dit grote verschil, dat je als je één euro te veel verdient, je een bedrag van ruim € 1.400 misloopt. In de toekomst zal er een glijdende schaal komen, waarin de ouderenkorting geleidelijker afgebouwd wordt. Die schaal zal waarschijnlijk pas in 2019 ingevoerd worden.

Veel succes met het invullen van de belastingaangifte. Kun je wel wat hulp gebruiken, maak nu een afspraak en doe de aangifte samen met een van onze consulenten. Het is niet duur en het gaat echt gemakkelijker dan je denkt. Kijk op mijnonlinebelastingadviseur.nl voor meer informatie.

‘Wat is er prettiger dan zeker te weten dat de belastingaangifte goed is gedaan!’
> meer artikelen <