2

Belasting terugvragen, hoe werkt het? – vraag het aan mijnonlinebelastingadviseur

Veel mensen hoeven geen aangifte te doen voor de inkomstenbelasting of inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Als je wel aangifte moet doen, krijgt je hierover een aangiftebrief. Geen verzoek tot aangifte gekregen? Dan kun je toch belasting terugkrijgen. Log in op ‘Mijn Belastingdienst’ (gaat via DigiD) en vul het formulier in. Je ziet dan of je geld terugkrijgt of moet betalen. 

‘Zie het als een proefberekening, zolang je de gegevens niet verstuurt, doe je geen aangifte?’

Als je werkt of je hebt een uitkering dan wordt daar belasting over ingehouden. Is het een rustig jaar geweest, dat wil zeggen er zijn geen bijzondere uitgaven gedaan, bijvoorbeeld:

Bereik je dit jaar de AOW-leeftijd en heb je in het buitenland gewerkt, of ben je gemoedsbezwaarde? Dan krijg je geen of een gedeeltelijke AOW-uitkering. Je kunt dan de (alleenstaande) ouderenkorting aanvragen. Daardoor krijg je belasting terug.

Bij het invullen van de belastingaangifte maak je gebruik van de gegevens die al ingevuld zijn. Controleer de gegevens of ze kloppen en verbeter ze daar waar nodig. Vul de aangifte verder in en je ziet meteen wat je terugkrijgt. Probeer goed rekening te houden met en gebruik te maken van de mogelijkheden van belastingteruggave.

Je hoeft de aangifte niet in te sturen als de teruggave minder is dan € 15. Echter wel als je een verzoek hebt ontvangen.

Is het te betalen bedrag hoger dan € 45? Doe je aangifte vóór 14 juli 2018 dan betaal je minder belastingrente. Je kunt een boete krijgen als de belastingdienst je na 14 juli moeten vragen om aangifte te doen.

Is het te betalen bedrag € 45 of lager? Dan hoef je géén aangifte te doen. 

Echter je mag altijd een voorlopige aanslag aanvragen en indienen.

Ik ontdek dat ik de afgelopen jaren geen gebruik heb gemaakt van de aftrekposten. Kan ik dit alsnog doen?’

Je kunt tot 5 jaar na afloop van een jaar aangifte doen. Ook de toeslagen zijn nog aan te passen over het vorig jaar en dit jaar. Echter na 1 september van het huidige jaar kunnen alleen de toeslagen van dit jaar aangepast worden.

Wat gebeurt er na de aangifte?

Nadat je aangifte hebt gedaan, krijg je van de Belastingdienst binnen 3 maanden de aanslag, hierin staat wat je moet betalen of wat je gaat ontvangen.

Niet altijd binnen 3 maanden bericht

Wanneer lukt het niet om binnen 3 maanden de aanslag te sturen:

Uiterlijk binnen 3 jaar na afloop van een belastingjaar heb je van ons een definitieve aanslag gekregen.

Wie is fiscale partner?

Of je een fiscale partner hebt, hangt af of:

Meerdere personen kunnen je fiscale partner zijn:

Afhankelijk van het jaar waarover je aangifte doet, helpt de online aangifte wie je fiscale partner is.

Heb je maar een deel van het jaar een fiscale partner? Dan kun je ervoor kiezen om het hele jaar fiscale partners te zijn. Kijk steeds goed wat het meest voordelig is.

Woon jij of je partner niet in Nederland of maar een gedeelte van het jaar, dan gelden er aanvullende regels.

Bij mijnonlinebelastingadviseur helpen ze je met de belastingaangifte. Maak een afspraak?’

Wanneer geld terug?

Je krijgt geld terug als je gedurende het jaar meer belasting betaald hebt dan moet. Je hebt de belasting al betaald via je werkgever (ingehouden loonheffing), dividendbelasting of eerder opgelegde voorlopige aanslagen. Het bedrag dat je terugkrijgt wordt vaak overgemaakt binnen een week nadat je de aanslag hebt ontvangen.

Wanneer betalen?

Je moet geld betalen als je meer belasting verschuldigd bent dan je hebt betaald via je werkgever, dividendbelasting of eerdere voorlopige aanslagen.

Voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen. Weet je van tevoren dat je geld terugkrijgt of moet betalen?

Bijvoorbeeld omdat je een huis hebt gekocht, of omdat je minder bent gaan werken? Vraag dan een voorlopige aanslag aan.

Krijg je al jaarlijks een voorlopige aanslag en hebt je na je aangifte een bedrag teruggekregen of moeten betalen? Dan is het mogelijk om de voorlopige aanslag over het huidige jaar te wijzigen.

Veel succes met het invullen van de belastingaangifte. Kun je wel wat hulp gebruiken, maak nu een afspraak en doe de aangifte samen met een van onze consulenten. Het is niet duur en het gaat echt gemakkelijker dan je denkt. Kijk op mijnonlinebelastingadviseur.nl voor meer informatie.

‘Wat is er prettiger dan zeker te weten dat de belastingaangifte goed is gedaan!’
> meer artikelen <